Povijest

Pole Dance odnosno ples na šipci počeo je u Indiji i Kini.

Veliku sličnost sa plesom na šipci možemo pronaći u Indijskoj drevnoj disciplini Mallakhamb (što znači, šipka gimnastičara ili gimnastika na šipci). Njega su trenirali isključivo muškarci. Mallakhamb se prakticira na širokom drvenom stupu sa drvenom kuglom na vrhu koja također služi za izvođenje elemenata. Smatra se da ovaj sport datira još iz 12. stoljeća.

pole-dance-povijest-1

Mallakhamb, Indija

 

Nešto sjevernije, u Kini, nastao je Chinese Pole, gdje su se na drvenoj šipci akrobacije bile izvođene za cara. Chinese se obično izvodi na 2 šipke, a njime su također dominirali muški izvođači koji su izvodili nevjerojatne akrobacije u zraku skačući sa jedne šipke na drugu. Šipke su debljine od 5 cm – 8 cm te su katkad da se ne bi sklizalo bile prekrivena gumom.

Današnji pole dance posjeduje razne elemente iz Mallakhamb discipline i Chinese pole-a, ali ipak postoji bitna razlika. Danas svoju snagu, izdržljivost i vještinu na šipci, koja stoji vertikalno, pokazuju većinom žene.

 

pole-dance-povijest-chinese-pool-dance

Chinese Pole, Kina

 

Za razvoj plesa na šipci, na zapadu su zaslužne plesačice putujućih cirkusa.  1920-tih godina, počele su izvoditi sporedne cirkuske predstave koristivši središnju šipku koja je držala krov šatora za izvođenje raznih akrobatskih vještina.

1950-tih šipka se iz šatora preselila u barove kombinirajući se s elementima burleske u plesu, koji su kod gostiju trebali probuditi veselje i smijeh. Najstarija zabilježena takva izvedba je 1968. s nastupom Belle Jangles.

1980., u Kanadi, a zatim u Americi započinje širenje plesa na šipci u kombinaciji sa striptizom. 1990., Fawnia Mondey iz Kanade, započinje s podukom žena u plesu na šipci i izdaje prvi DVD s vježbama na šipci. Ples na šipci se počinje učiti kao umjetnost s upotrebom fitness vježbi.

Kao šećer na kraju, na ovom povijesnom putu pole dance-a, dolazi Sheila Kelly, koja je uzdrmala javnost 2004. svojom knjigom The S-Factor, te dotakla mnoga ženska srca i probudila njihovu ženstvenost.

pole-dance-povijest-wiki

Foto: Wikipedia

Od 2000. godine događa se naglo širenje plesa na šipci po cijelom svijetu i razvijaju se 4 različite grane: egzotični (striptiz u kombinaciji sa šipkom), power (senzualni stil u kojem nema svlačenja kao s-faktor), fitness (ples i fitness stil na šipci) i sport (natjecanja na šipci).

Danas je zbog razvoja plana i programa vježbanja natjecateljski ples na šipci naglašen te postoje različita nacionalna i internacionalna natjecanja.